Wyznaczanie wyrażenia dla y z równości z użyciem wspólnego mianownika.

Dodano: 11.12.2023 12:48:40

Rozwiązanie

Zadanie polega na wyznaczeniu wyrażenia dla yy z podanej równości 3p=1x+3y\frac{3}{p} = \frac{1}{x} + \frac{3}{y}. Aby to zrobić, musimy wyizolować yy na jednej stronie równania.

Zaczynamy od przekształcenia równania tak, aby móc wyrazić yy: 3p=1x+3y.\frac{3}{p} = \frac{1}{x} + \frac{3}{y}.

Przenieśmy 1x\frac{1}{x} na lewą stronę równania: 3p1x=3y.\frac{3}{p} - \frac{1}{x} = \frac{3}{y}.

Teraz znajdziemy wspólny mianownik dla lewej strony równania: 3xppx=3y.\frac{3x - p}{px} = \frac{3}{y}.

W tym momencie możemy wyrazić yy poprzez odwrócenie obu stron równania: y=px3xp.y = \frac{px}{3x - p}.

Widzimy, że pasującą opcją jest odpowiedź D.

Pomagamy rozwiązywać zadania w 30 sekund

Zarejestruj się i zobacz jak to działa.

Zarejestruj się